Het is zover.

Het is zover. De dochter weet dingen die ik niet weet. Een deuk in mijn ego, want het kind is vier en laten we wel wezen: een vierjarige die u aftroeft in weetjeskennis, dat is redelijk triestig.
Ik kreeg gisteren dan ook spontaan visioenen van hoe ik in de Flair zit te bladeren en mijn nagels lak terwijl zij haar doctoraat in de moleculaire biologie verdedigt. Op haar twaalfde.

Het zit zo. We waren in Planckendael en ik had al een paar keer verwonderd gekeken toen ik dingen zei als “Kijk, een goudkopleeuwaapje” (gespiekt op het bordje, maar zwijgt dat) en zij met haar ogen rolde en “Dat weet ik, mama.” repliceerde.
Ik heb mij er trouwens ook al overgezet dat ze al sinds haar tweede verjaardag als ik enthousiast gil: “kijk, een eendje” verveeld antwoordt: “neen, een meerkoet.” Haar vader heeft voor zo’n dingen gestudeerd, en het kind neemt nu eenmaal zaken over tijdens lange natuurwandelingen op zondag. Ik kan daarmee leven. En dat zijn courante dagelijkse dieren.

(Hoewel ik nog steeds vind dat een meerkoet eruit ziet als een eend, maar dit terzijde.)

Op een bepaald moment staan we te kijken naar een paar zonnende katachtige roofdieren, daar in Planckendael. En ik zeg (want ik zie niet direct een bordje) dat ik niet weet of het een jachtluipaard of een jaguar is, dat beest. Waarop zij een blik op de dieren werpt en zegt: “Een jachtluipaard. Een jaguar heeft in de zwarte vlekken ook nog een bruin vlekje, een jachtluipaard heeft gewone zwarte vlekken.”

There you have it. Ik heb het net opgezocht en ze heeft nog gelijk ook. Het kan alleen maar bergaf gaan vanaf nu met mijn kennisautoriteit.


(Toen ze het niet hoorde zei het lief troostend: “dat is vast eens in een aflevering van Dora ofzo geweest.” Ik trek mij daar voorlopig aan op.)

15 thoughts on “Het is zover.

 1. ik moet ook soms denken als ik zo van die gelijkaardige tijgerbeesten zie. Tijger-leeuw-jachtluipaard-poema-jaguar…pfff allemaal één pot nat jong

 2. Geweldig toch! Klein mannen die kijken naar de Kleine Einsteins kunnen trouwens ook een deuk in uw weetjes-ego schoppen. Vooral als het op klassieke muziek aankomt. “Gelukkig” kijken ze bij ons intussen naar domme series op nickelodeon.

 3. Cool!

  Krats in het wild, op Ketnet!
  Daar leren ook heel wat van dieren – nie normaal, als het dan toch niet van de papa zou zijn…
  Maar dat ze die info allemaal vlekkenloos opslaat… ook nie normaal 🙂
  Wijs² kind daar!

 4. Ze zeggen dat ook in de Jaguargarage, voor het leer van de zetels. Misschien heeft ze het vandaar?

 5. Ik blijf koppig bij het ontbijt poneren dat ik als vader *alles* weet.

  Waarop ze halve uren lang dingen blijven verzinnen die je niet weet. Niet zo simpel want als ze vragen of je X weet, dan weet je het natuurlijk.

 6. Leesdegij de Flair?
  Als het streepkes heeft en niet op een paard lijkt, is het meestal een tijger. En al de rest is een niet-tijger.
  En ik werd door mijn destijds vierjarige zoon terechtgewezen omdat ik plamuurmes zei tegen een truweel … Hij is nu 14 en ik heb het nog niet verteerd.

 7. En hoe ver lagen die beesten dan wel niet? Buiten een fenomenaal geheugen heeft ze ook nog eens 20-20 vision…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *