Zee – een handleiding.

De voorbije week waren wij al even met vakantie. Kwestie van het verlof zoals vorig jaar met onmiddellijkheid in te zetten: klaar zijn met werken, alles achterlaten en vertrekken. We deden eerst twee dagen Disney, en daarna aansluitend een week in gezelschap van mijn wildste vriendin, de Noordzee.

Zaterdagavond waren we op een trouwerij en toen zei iemand “Ik heb niks met de zee” en was enigszins verbijsterd. Er werden argumenten over zand (het zit overal) en mensen (ze zijn overal) aangehaald. Ik glimlachte en dacht: you’re doing it wrong.

De zee, een handleiding in vijf stappen.

Kom vroeg.
De grote massa volk op het strand komt pas na de middag (mensen met kinders die niet meer moeten slapen) of rond 15h (mensen met kinders die nog middagdutjes doen). De beste uren op het strand zijn de uren daarvoor. Installeer u voor 11h op de topplekjes (dat is zo dicht mogelijk bij de lijn van hoogwater), en geniet van het nog halflege strand en het dan fantastische licht. Voor de rest van de mensen toekomst, hebt gij al twee uur de infrastructuur voor u alleen gehad.

28069164661_e16fdcf33c_o

De zon is gevaarlijk.
Dat klinkt logisch, maar vanuit mijn strandzetel heb ik dat voor u eens onderzocht, en mensen mispakken zich nogal eens aan de zon. Tenzij het de bedoeling was om hun vel te laten assorteren met hun rode zwembroek, dan zwijg ik.
Maar anders: huur een parasol. Zet iets op uw hoofd. Trek een T-shirt aan als de zon te warm is.
En echt. Zonnemelk. Niet van die excuus-factor-20-toestanden maar factor 50 of eventueel factor 30 voor de (al gebruinde) durvers. Het is de zee. Er is veel licht, het zand weerkaatst alles nog eens en de zon brandt veel harder dan in de stad. Om de twee uur inwrijven is geen overbodige luxe, anders is het ‘s avonds van wenen wenen wenen.
Drink veel water en ga op tijd zwemmen of afkoelen aan de rand van de zee. Daar is het altijd frisser.

Vul uw dag met tradities en de juiste momenten.
Maak gerust uw eigen zee-tradities, natuurlijk, maar bij ons zijn het deze.
Als de zee ver is, dan worden er krabben gevangen op de golfbreker. Als de zee opkomt, dan wordt er een groot fort gemaakt en gewacht tot de zee dat opeet. Als er plots grote golven zijn, dan wordt er over golven gesprongen. Als er wind opsteekt, dan wordt er gevliegerd.

de-productie-eenheid-kan-de-verkoop-nauwelijks-volgen_19369236272_o

Het is nooit te fris voor de bloemenwinkel. Die bloemen moeten gemaakt worden en ook verkocht. En om bloemen te kopen zijn er schelpen nodig, dus die moeten verzameld worden. Daarna moet er ook een uitgebreide studie gemaakt van de naburige winkels, en de schoonste bloemen eindigen in uw eigen winkeltje. Om maar te zeggen: zo’n dag aan het strand, dat is behoorlijk druk, eens ge het ritme te pakken hebt.

27538894954_0fa7b53040_o

Laat al uw tradities varen voor plotse verandering.
Deze week was er een jonge meeuw die zich pijn had gedaan en niet meer kon vliegen. Het beestje helpen, de redders roepen, de vogelbescherming die kwam: dat was het entertainment van de dag.
Soms zijn er kwallen. Soms plots een massa kite-surfers. Er is altijd iets te zien op het strand.

Blijf lang.
Als je maar een dagje komt: naar huis rijden voor het avondeten heeft geen nut. Dat is gelijk aan aanschuiven in de file en een beetje stom. Eten aan zee is perfect om een stranddag af te sluiten. Bovendien doen kinderen die op het strand hebben gespeeld altijd dutjes in de auto naar huis.
Als je langer dan een dag daar bent: blijf lang op het strand. Vanaf een uur of vijf is het strand weer rustig en dan is het licht weer supermooi. Bovendien is organisatie met kinderen eens je terug bent in je vakantieplek een eitje. Alle kleren uit, zand afspoelen en dan tv kijken tot het eten. Kinderen zijn meestal zo moe dat ze niet protesteren en ook zonder morren gaan slapen.

Eat sleep rinse repeat. En dat zand kunt ge gewoon wegspoelen onder de douche.

10 thoughts on “Zee – een handleiding.

 1. Nog een tip: er zijn stukken strand die niet overspoeld worden door (dagjes)toeristen. Think Bredene (geen appartementen, prachtige duinenrij!) of Wenduine, om er maar eens twee te noemen.
  Voor wie puur voor het strand en de zee kiest, kortom.

  1. Of Mariakerke (of in Oostende alles voorbij de Venetiaanse galerijen)
   Gaan als het wat bewolkt is, is ook altijd een garantie op véél plaats en weinig volk op om het even welk stuk strand.

   En als afsluiter: hoe herken je locals?
   Mensen van de kust gaan naar het strand, mensen van het binnenland gaan naar de zee.

 2. Zalig! Spijtig dat die kust zo onbetaalbaar is in de zomer.
  (afin, voor dat geld doe ik dan liever iets anders meestal). Maar: ik tel af, eind augustus gaan we ook een paar dagen! Are we there yet??

 3. Voor ons de beste tip: blijf lang! Om zes uur pakt iedereen precies kinders en gave en goed onder de arm, maar net dan valt de wind, is er altijd zon en heb je het prachtige strand helemaal voor jou alleen. Wij doen dan van apertitiefke met de buren!
  Nog twee weken en dan is het aan ons!

 4. Wij gaan ook binnenkort maar enkel en alleen voor de kinders, want ik, ik heb echt helemaal niks met de zee 😉 Maar als ik de kindjes zie plezier maken op dat strand dan ben ik toch ook wel een beetje content.

 5. Gij schrijft daar zo mooi over.
  Misschien moet ik het toch nog eens proberen? Want ik ben ook zo iemand die niet veel met ‘naar zee gaan’ heeft. Na een uur, maximum 2, wil ik weer weg….
  En ik kan echt niet zeggen waarom of hoe dat komt

  De bergen daarentegen…

 6. Onze stranddagen verlopen identiek. Wij nemen wel nog een 4uurtje mee voor de kinderen. Meestal een stuk meloen en een mes. Goed tegen honger en dorst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *