Day: April 7, 2008

Neen!

De teller loopt.

Vorig jaar, toen wij ons huis kochten, was er een miniscuul probleempje met het kadaster. Allez, dat hangt ervan af wat u miniscuul noemt, natuurlijk: initieel heeft het feit dat wij onze koer blijkbaar niet hadden gekocht volgens de lieve kadastrale administratie mij best wat nachten slaap gekost, maar in het licht van de eeuwigheid moet een mens dat allemaal relativeren. En als er één ding is dat ik verbouwingsgewijs op de meest hardhandige, dure en met allerlei chemische middelen ingestreken wijze heb geleerd dan is het: relativeren. Zolang uw huis er nog staat, met alle buitenmuren en ge niet doodvriest, gaat alles goed. Dat soort denkpatronen.

Een lang verhaal kort: het kwam allemaal in orde, onze 18 vierkante meter koer is van ons, maar we moesten wel 10% registratiekosten betalen en zouden een jaar later de 5% vermindering kunnen terugvorderen. 5% van een aankoopsom, voor mensen in verbouwing is dat al eens de moeite van het terugvorderen waard, nietwaar. Dus besloot ik deze middag eens uit te vogelen hoe dat dan wel diende te gebeuren. Een stappenplan, zodat u ook weet wat te doen als het u ooit overkomt.

Stap 1: Bel het kadaster. Doe uw uitleg. Laat u doorschakelen.
Stap 2: Doe uw uitleg opnieuw.
Stap 3: hoor dat u bij de registratie dient te zijn, niet bij het kadaster. Neem ook notie dat de mevrouw van het kadaster het nummer van de registratie niet heeft.
Stap 4: zoek u suf op het interweb naar het telefoonnummer van de registratie.
Stap 5: bel de secretaresse van uw notaris voor het telefoonnummer van de registratie in Gent.
Stap 6: Bel de registratie. Doe uw uitleg. Laat u doorschakelen.
Stap 7: Doe uw uitleg. Krijg te horen dat uw huis onder Gent 4 valt en u bij Gent 1 zit. Neem ook notie dat de mevrouw van Gent 1 het nummer van Gent 4 niet heeft.
Stap 8: Wees daar verwonderd over en laat u doorschakelen met iemand die het nummer van Gent 4 misschien wel heeft.
Stap 9: Herhaal stap 8.
Stap 10: Herhaal stap 8. Noteer het nummer van Gent 4.
Stap 11: Bel Gent 4. Doe uw uitleg. Laat u doorschakelen.
Stap 12: Doe uw uitleg. Krijg te horen dat het registratiekantoor afhangt van de notaris, niet van de woning. En noteer dat u dus onder Aalter valt. Noteer het nummer van Aalter want — oh wonder — dat kent deze meneer zowaar.
Stap 13: Bel de registratie Aalter. Doe uw uitleg. Laat u doorschakelen.
Stap 14: Doe uw uitleg. Krijg van de meneer te horen dat de notaris dat moet regelen, wegens dat u daarvoor betaald hebt, vorig jaar. En veel geld ook.
Stap 15: Bel de secretaresse van uw notaris en doe uw uitleg. Hoor haar fezelen tegen een collega en vervolgens lakoniek antwoorden: “ja, dat klopt blijkbaar. Van zodra u uw papieren van het kadaster krijgt komt u maar langs, en dan regelen we dat”.
Stap 16: Adem diep in en uit. Ga naar buiten. Rook een sigaret.

projecten

Fin.

De vakantie is voorbij, en daarmee gaat het laatste trimester van academiejaar 2007-2008 definitief in. Deze paasvakantie zal voor mij persoonlijk de geschiedenis ingaan als de vakantie waarin ik nauwelijks iets voor school deed. Enkel gisterenmiddag, met een half oog op Stijn Devolder, en gisterenavond waren aan schoolwerk gewijd. Voor de rest heb ik voornamelijk echt vrij van het werk genomen. Een schril contrast met de kerstvakantie, waar ik 12 dagen van de 14 om 8.30h uit mijn nest ben gerold om te verbeteren.

Het heeft deugd gedaan.

Het heeft ook deugd gedaan aan de verbouwing, want ook al was het vakantie: er is veel gewerkt in casa kerygma. Er werd geschuurd, verf afgebrand, geprimerd, geverfd, balken opgeschuurd, ontstoft, isolatie gestoken, OSB gevijsd en een trap gemonteerd. Plintjes, deuren en radiatoren gelakt, retouches gemaakt, verf gekocht, een keuken gekozen, plannen gemaakt voor de volgende fase. Enzovoort enzoverder.

De foto’s volgen eens het zolderproject volledig klaar is. Deze week wordt namelijk de gemonteerde trap geplaatst, wordt er een kast gebouwd, een rubber vloer besteld en gaan we verder schilderen. Daarna nog olie op de vloer, alles poetsen en hopla: het is klaar.

Ondertussen zoeken we een totaalaannemer voor het keuken-living-project. Mensen die een goede weten: geef gerust een luide gil in de commentaren.