En al

En hoe kiest u?

Ik loop er al maanden over te piekeren, over hoe ik zou stemmen. En sinds vandaag ben ik eruit.

stap 1: europa
Ik stem altijd hetzelfde voor Europa. En altijd een voorkeurstem voor dezelfde meneer, omdat het al jaren een hardwerkende meneer en ik ervan overtuigd ben dat er in het Europees parlement groene stemmen nodig zijn. Dus dat was snel uitgemaakt.

stap 2: eliminatie voor Vlaanderen
In Vlaanderen kan ik niet op mensen stemmen, wegens er zijn weinig mensen die me aanspreken. Partijen dus, en dan begint de eliminatie. Ik stem niet op partijen waarvan ik denk dat ze de kiesdrempel niet halen. Ik stem niet op extreem-rechts, noch extreem-links. Ik stem niet op partijen van roepers en ik stem niet op partijen die te veel één focus hebben: een partij moet een totaalpakket hebben. Blijven over: 4 opties.

stap 3: focuspunt kiezen
Ik heb lang nagedacht over wat ik het belangrijkste vind in een programma. Conclusie: vanalles. En spijtig genoeg zit er in elk programma wel iets dat me niet ligt, en iets dat me heel erg aanstaat. En sommige dingen vind ik goede ideeën, maar vaak heb ik er geen idee van of het haalbaar is. En of ik het volledige plaatje zie.
Ik heb dus het punt gekozen waar ikzelf het meest over weet en wel een gefundeerde mening over heb en dat is onderwijs.

stap 4: programma’s lezen
van de vier overblijvers heb ik het onderdeel “onderwijs” gelezen. Er is er geen enkel bij dat ik zelf zo zou schrijven, maar er zijn er twee die duidelijk nauw aansluiten bij mijn ideeën. En daarvan heb ik er uiteindelijk één gekozen die net iets meer aansluit.

Nu nog de lijst bekijken wie een voorkeursstem krijgt, en we zijn er klaar voor. En u? Bent u er al uit?