Neen!

Misschien dat ik nog iets inhoudelijks schrijf ook, maar nu ben ik vooral kwaad. Pardon.

Hé, u daar met uw smartphone op twitter en facebook. U met uw iPad vol meningen en tijd om die online te verkondigen, tijdens en buiten de werkuren. U bent het die in de gazet van vandaag staat onder het kopje dat de Vlaming de staking niet moet. Gezien?
Ja inderdaad. De burger, die is tegen de staking. U las het – u volgt uw actualiteit, nietwaar – overal, en u heeft uw meningen knikkend bevestigd gezien. Daar in uw aangenaam warme huis (de thermostaat springt aan een uurtje voor het opstaan, dan is de kilte zo fijn gebroken) tijdens uw ochtendkoffie. U, de burger, bent goed bezig.

U bent de burger, zo blijkt. Niet de mama van twee die slechts deeltijds gaat werken omdat één van de kinders vaak ziek is en opvang niet gemakkelijk is. Die heeft geen tijd en geen geld om online meningen te hebben.
U bent de burger. Niet die gast die in ploegen aan den band werkt en elke maand moet scharten om rond te komen. U bent de burger, niet die 15% van de Vlamingen onder de armoedegrens. En ook niet het grote aantal procenten dat daar net boven zit, en dat ploetert om te overleven.

En mijn god: wat is dat confronterend, dat u het bent. U bent mijn tweeverdieners-eigenhuis-fijnejob-elkjaaropvakantie-peergroep en ik schaam mij diep over uw kortzichtigheid. Want de staking, het is een schande, zo hoor ik u roepen. Wij willen werken, wij nemen onze verantwoordelijkheid in tijden van crisis. Ik schaam mij diep, omdat u net geen verantwoordelijkheid neemt. U denkt aan uzelf, niet aan de anderen. En voor u luidruchtig protesteert: met anderen bedoel ik niet “mensen die het even goed hebben als u” maar mensen die het minder goed hebben dan u.

U hoeft van mij niet te staken. Dat doe ik tenandere ook niet, want het zijn examens. Dus gaat u vooral werken, als u dat wilt. Maar ik zou het bijzonder fijn vinden als u zou stoppen met clichématig te schelden op mensen die wel staken. Mensen die wel actie voeren. Omdat het water hen aan de lippen staat en de nieuwe veranderingen hen wanhopig maken. Want 30 januari is het verheffen van een stem, door een groep mensen die dat niet doet op forums en twitter en facebook. Probeer daar verdorie eens wat respect voor te hebben.
Ik las het ergens, en kan het niet beter verwoorden dan dit: De bovenkant van de middenklasse vecht met de onderkant er van. Ondertussen lachen zij die de crisis niet voelen met ons.

Voor de rest zijt ge heel flink, lieve burger. Met uw profielfoto’s van “Ik staak niet” (kijk eens, meester, hoe verantwoordelijk ik ben. Toe, geef mij een schouderklopje.) en uw gevatte sarcasme. Ik ben er zeker van dat uw baas u zeer dankbaar zal zijn.

197 thoughts on “Misschien dat ik nog iets inhoudelijks schrijf ook, maar nu ben ik vooral kwaad. Pardon.

  1. hey beste Ilse,

    ik vind eerlijk toch ook wel dat het er een wat aan het over geraken was. Ongeacht het wie wel wat niet waarom hoe enzovoort. Mijn steun voor een moedige stem zie !
    En neen, ik doe verder niet mee aan discussies allerhande.

    mvg

    Sven

  2. Ik begrijp je frustratie, maar ik begrijp het nut van zo’n staking niet. Niet alleen zal het niet veel uithalen, veel stakers weten ook gewoon niet waarom, waarvoor of waartegen ze staken. Volgens jou staken ze in het algemeen tegen de crisis, om hun wanhoop te tonen. Maar dat gaat die crisis niet oplossen. Het maakt ze zelfs alleen maar erger, omdat dat gigantisch veel kost zo’n staking. Moeten we niet beginnen nadenken over andere manier om ons te verzetten? Manieren die het niet alleen maar erger maken? Manieren die daadwerkelijk iets kunnen veranderen?

  3. ik had het niet beter kunnen zeggen. Het is alsof ze niet willen snappen dat er mensen zijn die het met veel minder moeten doen en dat die mensen zeer ongerust zijn.
    En dan is staken niet de vriendelijkste manier maar wat wel de krachtigste.

  4. Ik snap je frustatie, maar uit rondvraag bij ons in de fabriek blijkt dat 3/4e niet eens echt weet waarvoor ze staken. Dus dan ga ik me ook wel vragen stellen .. gewoon een verlengd weekendje dus voor de meesten. Het zijn maar de diehards die op de eerste rij zullen staan. De rest zit ook aan hun open haard. Met of zonder thermostaat.

  5. Perfect verwoord, dat van ‘de burger’ en dat dit de groep is van tweeverdieners-eigenhuis-fijnejob-elkjaaropvakantie. Als ik onze politici hoor praten over ‘de gewone man’ blijkt maar al te vaak dat ze daarmee ook op diezelfde groep doelen.

    De ‘anderen’ worden meer en meer vergeten. Alleenstaanden, jongeren die zich geen eigen huis kunnen veroorloven tenzij ze royaal gesteund (kunnen) worden door de ouders, alleenstaande ouders,… noem maar op. Blijkbaar vallen al deze groepen al lang niet meer onder de noemer ‘de gewone man’.

    Ik woon zelf alleen, en eerlijk? Dat is niet makkelijk. Van één loon de huur betalen, gas, electriciteit, water, verzekeringen enzovoort enzoverder lukt maar nét. Als ik alle besparingsmaatregelen hoor, breekt het zweet me uit. Want nog meer financiële druk? It’s a scary thought. En ik besef dat er heel wat mensen zijn die het nog veel moeilijker hebben dan ik. Want ik heb een universitair diploma en een leuke voltijdse job en een goed loon. Daarmee beschouw ik mezelf voorlopig nog steeds als ‘de gewone man’ of ‘de burger’. Maar ik krijg de laatste tijd steeds vaker het gevoel dat ik maar met de hakken over de sloot bij die ‘categorie’ kan aanklampen. Wat moet het dan niet zijn voor alleenstaande ouders met kinderen? Arbeiders die aan het minimumloon moeten werken?

    Staken is wellicht niet de oplossing voor de crisis, dat is waar, maar welke andere manieren kennen jullie om aan onze regering(en) duidelijk te maken dat er voor sommigen onder ons écht geen extra besparingen meer bij kunnen?

    Ik ga maandag gewoon werken, overigens. Maar ik snap best dat velen hun angst en frustratie willen uitschreeuwen. Want onze leiders, met hun iPads, iPhones, buitenverblijven in Toscane, dure wagens en chauffeurs, beseffen zij nog wel dat ‘besparen’ voor veel mensen echt wel betekent dat verwarming, kleren, dokter, tandarts, kapper,… een onbetaalbare luxe worden?

  6. Euhm … Is de staking niet gericht tegen de maatregelen die de regering nu heeft genomen / gaat nemen ? En welke daarvan zijn goed voor de “tweeverdieners-eigenhuis-fijnejob-elkjaaropvakantie-peergroep” en slecht voor de halftijds werkende moeder of de bandwerker ? Is het net niet voor die laatsten dat het belangrijk is dat er nog pensioenen zijn binnen een jaar of 20 ? En zijn het niet vooral die tweeverdieners die langs alle kanten mogen bijbetalen nu ? (extra tax op bedrijfswagen, spaargeld, minder aftrek milieuinvesteringen, duurdere dienstencheques) ? De staking gaat toch helemaal niet over meer kinderopvang of hogere arbeidslonen ? Welke concrete veranderingen nu maken hen dan wanhopig ?

  7. In onze maatschappij met twee (of meer?) snelheden is staken voor sommigen (ja, ook voor mij) een voorbijgestreefde en ouderwetse manier om uw stem te laten horen en de macht van werkgevers en beleidsmakers toch enigszins in te perken. Maar dat neemt niet weg dat ik alles behalve de neiging voel om iedereen die wel een reden meent te hebben om te staken met de vinger te wijzen!
    Ik denk dat de crisis geen kwestie is van werknemers tegen werkgevers of van de jongere generatie tegen de oudere generatie, noch van stakers tegen werkers. Ik denk gewoon dat het heel belangrijk is om na te denken over de crisis, samen naar oplossingen te zoeken en aan te sturen op een beleid dat ervoor zorgt dat niemand een te zware tol voor de crisis zal moeten betalen. Beleidsmakers dienen dus zeker meer dan ooit op hun verantwoordelijkheid gewezen te worden. En ieder zoekt naar zijn manier om dat te doen. Laten we dus vooral niet op elkaar schieten als we het anders aanpakken, maar ons focussen op wat we echt belangrijk vinden: een leefbare toekomst voor iedereen.

  8. Mooi gezegd, zo fel en gedurfd. Ik ben hier de andere helft van het koppel tweeverdieners, de helft zonder smartphone. De helft die misschien net iets meer begrip toont voor mensen die staken. En als staken ‘niet meer van deze tijd’ zou zijn, wat voor soort actie had de smartphone-wederhelft dan wèl in gedachten?

  9. Tx, Ilse.

    Er is by the way een verschil tussen ‘voor de staking’ en ‘niet tegen de staking’ zijn. Ik weet niet of ik voor de staking ben, maar ik weet verdomd goed dat ik niet tegen ben. Om wat Ilse schrijft. En dat er niets nobel is aan ‘je steentje bijdragen’ in een crisis die door een bankenbubbel en -bailout is opgeblazen.
    Ik hoop dat mensen stemmen – met het rode potlood en de voeten – voor de maatschappij die ze willen. Niet voor zichzelf.

    Maandag ga ik naar We Strike Back in de Vooruit. Allen daarheen!

    ——————-
    WE STRIKE BACK

    Open brieven voor en tegen de staking, stakers vs. niet-stakers, jong vs. oud… Maar weten we eigenlijk waarover de staking nu precies gaat? En kunnen we in plaats van het werk neer te leggen ook iets anders doen?

    Op 30 januari – dag waarop een algemene staking aangekondigd is – wil Vooruit een forum zijn. We willen in de massa aan voor- en tegenstemmen op zoek gaan naar nuance. We willen de juiste info bieden om gefundeerde meningen te vormen en om op zoek te gaan naar alternatieven.

    Wil jij meedenken, praten en luisteren om samen een alternatief te vormen en constructief na te denken? Op 30 januari gaan we op zoek naar de broodnodige nuance in het debat.

    Op http://westrikeback.vooruit.be/ vind je alle praktische info.

    Hoe ziet de dag er precies uit?
    Vanaf 15u zijn er infoloketten in het Café waar een tiental vakbondsmedewerkers een antwoord bieden op al je vragen over staken, economie, loopbaan..

    Van 15u -19u gaan er gesprekken door in de Balzaal & Foyer theaterzaal waar zowel experts als toeschouwers kunnen deelnemen aan een constructief gesprek / debat over diverse thema’s

    Om 20u is er een keynote lezing van Paul Verhaeghe (hoogleraar psychotherapie Ugent)

  10. Staken helpt niet, lees ik in de comments? In IJsland gingen ze elke zaterdag betogen aan het parlement omdat zij de crisis veroorzaakt door de banken vertikten te betalen. Het zou hen per jaar immer 1200 euro gekost hebben. En guess what? Het heeft zowaar iets uitgehaald: de banken betalen ze

  11. Ik volg je volledig. Ik erger mij ook dood aan alle opmerkingen en de steeds maar meer uitgesproken ‘wereldvreemde’ kijk van ‘de burger’ op deze zaak. Maar in deze ben ik ook zeer teleurgesteld in de vakbonden die er volgens mij te weinig in slagen om uit te leggen waarom ze juist staken, terwijl er voldoende argumenten zijn om het te doen en tegelijkertijd ook geen visie hebben waar ze op langere termijn willen landen. En evenzeer op de media die in deze zeer sterk de kaart ‘we zetten iedereen tegen elkaar op – dat verkoopt goed’ trekken. Ik staak niet mee, maar voel me wel solidair met de stakers.

  12. Je verwoordt heel mooi wat je bedoelt, en ik ben het met je eens voor het overgrote deel van wat je schrijft.

    Alleen heb ik een probleem met het feit dat een groot deel van zij die wel ‘staken’ helemaal niet weten waarvoor of waarom en een fijne manier zijn om een extra verlengd weekend mee te pikken (getuige de buurvrouw die in december meestaakte omdat ze nog geen kerstcadeaus had en het op donderdag waarschijnlijk veel minder druk zou zijn dan op vrijdag en de ouders aan de schoolpoort die nu maandag eens een dagje op hun gemak samen op stap konden, creche en school staken nl niet. Ik ken eigenlijk niemand die staakt en mij ook gemotiveerd uitlegt waarom.

    Zowel de buren als die ouders als ikzelf behoren tot de tweeverdieners-eigenhuis-fijnejob-elkjaaropvakantie-peergroep.

    De staking kost de maatschappij handen vol geld, precies datgene wat op dit moment te kort is. Voor mij persoonlijk -ik ben zelfstandige- is zo’n dag een dag vol frustratie en tijdverlies. Als dat dan is om op de barricaden te staan, om mensen te informeren of bewust te maken, dan kan ik daar inkomen, dan zet ik mijn eigen ongemak daarvoor graag aan de kant. Maar als het een extra congédagje is, om te poetsen, of eens rustig op stap te gaan, dan heb ik het daar toch heel erg moeilijk mee.

  13. Ons sociaal systeem is onbetaalbaar. Deels door geldtekort, deels door misbruik, maar ook vooral omdat we boven onze stand leven. Laten we dus nodige hervormingen doorvoeren zodat we nog een sociaal systeem overhouden. Als we dat niet doen, dan gaan we richting een totaal failliet van de welvaartstaat.

    Als we die willen redden, dan moeten we solidair zijn, dan moeten we durven doen wat voor de gemeenschap het beste is. Dan moeten we langer werken en wat minder royaal zijn.

    De staking van nu maandag stuit veel mensen tegen de borst omdat het een aanval tegen die solidariteit is. Het gaat hier om een groep mensen die privileges eisen, op de kap van anderen en dan vooral hun eigen kinderen.

    Deze staking en haar deelnemers zijn asociaal en gaan in tegen alles waar syndicalisme voor staat.

  14. Zelf zou ik het zo goed niet kunnen verwoorden, maar weet dat ik het volledig eens ben met wat je schrijft i.! Dankuwel.

  15. Dank voor de nuance! Idd, staak of staak niet maar laten we even nadenken alvorens te beginnen schelden …

  16. Zeer mooi verwoord! Ook al voel ik niet dadelijk de neiging om te gaan staken, ik stoor mij wel degelijk aan het feit dat velen op allerlei fora gewoon meelopen in een mening die niet de hunne is. Voor of tegen. Vrijheid van mening, mooi. Maar aan het collectief ‘bashen’ tegen wie dan ook heb ik een bloedhekel. Enige nuance is dus op zijn plaats, waarvoor dank.

  17. Schelden en een ‘eigen’ mening verkondigen is zo gemakkelijk geworden dat iedereen eraan meedoet, ongeacht de mate van ‘geïnformeerd zijn’.Ik zag gisteren iets vreemds. Op een facebookpagine noemde een 25-jarige de stakers “rozijnen” die de jongeren doen werken tot ze 70 zijn. Een volgende bericht toonde dezelfde 25-jarige in bikini, slurpend van een of andere cocktail in een exotisch oord. Vandaag zit ze in Zuid-Afrika, vorig jaar in Brazilië. Veel werkgevers staan er niet op haar profiel. Waar heeft ze het dan over???

  18. Prachtig geschreven, bedankt voor de warme woorden. Ja ik en velen zullen staken. Ik heb minsten 15 bedrijven uit de industrie waar jong en ouder staken en weten waarom, zeker 95 % van het bedrijf tekende in op de stakerslijst. Wij zullen geen werkwilligen moeten tegenhouden…de mensen zijn het gewoon beu! Na 40 jaar weken en RSZ en belasting betalen is brugpensioen zeker geen overbodige luxe. En ja een groot deel van mijn belastingsgeld gaat naar de universiteit en ja als ik jong was liep ik mee met neen aan de 10.000 in Gent..ik steunde altijd het studente verzet voor democratisering en toegankelijkheid van het onderwijs. Ik staak ook omdat jongeren nu 12 i.p.v 9 maanden wachttijd opgelegd wordt enz..beetje begrip lieve studenten voor de mensen uit de industrie 🙂

  19. Zoals ik mij afvroeg, waartegen wordt er gestaakt? De crisis? Die is begonnen in de Verenigde Staten en alhoewel onze banken ook geen perfect beleid hadden, kunnen zij niet verantwoordelijk gesteld worden.

    De pensioenleeftijd die naar omhoog gaat? Alstublieft, iedereen over heel Europa moet langer werken. Bij ons stijgt de pensioenleeftijd met 2 jaar, in andere landen zelfs met 5 jaar, dus zeg maar dat onze politiekers hun best doen om de last van de burger weg te houden. Er zijn namelijk (dankzij VLD en ten ongenoegen van de PS) meer besparingen doorgevoerd dan belastingen.

    Staakt u dan tegen de oneerlijke loonsverdeling? Hier wordt aan gewerkt. Weet u, wanneer de inflatie van een land de spilindex overschrijdt, wordt het loon aangepast en dit ENKEL IN BELGIË! Het enige probleem is (en hierdoor werd de kloof van de loonsverdeling groter) dat de lonen werden aangepast met een percentage. Iemand die 1000 euro verdiende kreeg dan bvb 20 euro extra per maand en iemand die 6000 euro verdiende kreeg dan 60 euro extra per maand. En dit verliep progressief. Nu willen ze een vast BEDRAG invoeren zodat iedereen evenveel verhoging krijgt. Dit is dus in het voordeel van de minder kapitaalkrachtige mens.

    Weet waartegen u staakt, mensen en zorg dat ge niet enkel luistert naar een voorbijgestreefde vakbond zonder economisch inzicht

  20. Ik bewonder uw energie, maar de realiteit van de zaak zal wellicht zijn dat de gevolgen van de staking dinsdagochtend al vergeten zullen zijn.

    Eén dag verlengd weekendstaken gaat denk ik geen zier uithalen.

  21. Zo krachtig verwoord , proficiat Ilse , je hebt niet alleen een uitgesproken mening maar ook een fantastische pen.

  22. u zegt? weet u wel waarom er gestaakt wordt? opdat de oudere generatie hun privileges in gevaar komen. de jongere generaties gaan die privileges zelfs niet meer hebben.

    ‘waarom niet?’ hoor ik u denken? de oudere generaties zitten te strijden en te staken voor de pensioenleeftijd zo laag mogelijk te houden. OK, geen probleem voor mij. enkel spijtig dat de mens langer en langer blijft leven. de pensioenleeftijd is de laatste decennia met max 15 jaar gestegen, terwijl de levensverwachting met minstens 30 jaar is gestegen.

    nu de regering wil besparen(zeer slechte zet trouwens). waar valt het meeste geld te halen? natuurlijk de pensioenen. dus laat de mensen langer werken of geef ze minder pensioen. zeer simpel toch? natuurlijk is de oudere generatie er niet mee akkoord dat zij nog X aantal jaar langer moet gaan werken om hun dik pensioen te behouden. en de jongere generatie begint te zagen en te klagen van: ‘ei, moete wij echt nog zo lang blijve werke?’

    aan de oudere generatie: wees blij dat u nog een pensioen krijgt. Wij, de jongere generatie, gaan dit voorrecht nooit hebben. weet u waarom? u wilt vroeger stoppen met werken, maar wel tot u doodgaat u pensioen krijgen. uiteindelijk krijgt u bijna 30 jaar pensioen, terwijl u ongeveer 45 jaar gewerkt hebt. u hebt eigenlijk maar recht op minder dan 20 jaar pensioengeld. snapt u?

    aan de oudere generatie: als u er nu al tegenop ziet om zolang te werken, maak er dan een einde aan. en zie dat niemand hierdoor in de schulden geraakt.

    aan de mensen die willen gaan staken: vraag je eerst even af waarom je gaat staken. weet je de reden niet? ga dan werken.
    denk er ook even bij na dat u collega’s, die wel willen werken, dubbel zo hard moeten werken om jou werk ook rond te krijgen. denk er ook even bij na dat jij die dag geen geld in de schatkist van de staat steekt, maar er wel enkel uithaalt door de stakersuitkering die je krijgt.

    dank u, allerbeste staker. u zorgt er voor dat er nog meer besparingen komen

  23. Ik heb de reacties op deze blogpost niet gelezen dus ik weet niet wat daar al gezegd is. Maar dit is mijn mening:

    Ik heb alle begrip voor de problemen van de stakers, maar ik erger mij wel aan het feit dat ze andere mensen mee straffen. Ik heb nu het geluk om met de fiets naar het werk te kunnen, maar indien ik ver van huis zou werken zou ik door de staking niet op mijn werk geraken en een volledige dag loon kwijt zijn. En ik heb dat geld echt wel nodig.

    Bovendien ben je als je dagelijks het openbaar vervoer neemt, al constant het slachtoffer van hun vertragingen of afgeschafte treinen.

    En eerlijk gezegd stel ik mij de vraag of de staking iets zal uithalen.

  24. Ik sta natuurlijk altijd open voor “andere visies” … maar dit is nu toch te gek om los te lopen ! Wij kreunen onder het gewicht van de torenhoge bedragen die we hebben moeten ophoesten om een aantal banken te redden, daardoor vallen er stevige gaten in de begroting, en het antwoord van onze “makkers” in de regering is dat we voortaan de jongeren nog wat langer zonder werk gaan zetten (of in jobkes van 3 maand) omdat de ouderen omwille van een of andere Europese fetisj nu plots willens nillens zullen moeten vastklampen aan hun job, en daardoor de kansen van de jongeren dus aanmerkelijk bedreigen. En dan zijn het dié jongeren die weigeren te snappen dat ze zonder stevige reactie hun eigen graf aan het delven zijn … Ik begrijp er NIKS van !

  25. Als uit een twee-verdieners-gezin stammende mama-van-kereltje-van-bijna-3 kan ik je niet anders dan gelijk geven. Te veel van mijn zogenaamd gelijkgestemde vrienden, twee-verdieners uiteraard, zijn tegen de staking. Wat ze niet zien is dat wij net-comfortabel-genoeg-hebbende-twee-verdieners zwaar in het vizier worden genomen door deze nieuwe regering. Dat alles wat-het-niet-zo-comfortabel heeft echt in de zak wordt gezet, dat zien ze blijkbaar ook niet. En dat de rijken rijker blijven worden en dat die amper iets van de crisis merken – en jullie mogen me corrigeren – die deze rijken notabene zelf veroorzaakt hebben met hun ongebreidelde geldzucht, neen, dat gaat ook een beetje verloren in het discours tegen de vakbonden. Aan alle stakers: goed zo!

  26. Ik staak niet. Maandag wordt er niet met de “correcte” beweegredenen gestaakt.
    Openbaar vervoer wordt duurder, zoals wel 3 keer per jaar.
    Brandstof ook maar dat is een ja/nee spelletje dat op een heel ander niveau wordt gespeeld.
    Jongeren moeten langer wachten, misschien is het nemen van een job niet gelinkt aan je diploma wel een oplossing voor even. Zoals velen onder ons 10 jaar terug.
    Geen premies meer voor energiebesparende maatregelen, ooit al eens gedacht hoeveel zonnepanelen zullen kosten om ze te laten afbreken aan maatschappij en mens? Zo “energieschoon” zijn ze nu ook weer niet.
    Postzegels die duurder worden…
    Digitale tv wordt 8% duurder…
    En nog veel andere redenen te lezen in de speciale editie van De Nieuwe Werker.

    Wel wil ik met veel plezier en luide stem staken en solidair zijn met mensen die het sociaal, financieel,… moeilijk hebben.
    Maar voor hen wordt er maandag niet geroepen.
    Wel voor diegenen die het financieel nu goed hebben (zoals jij en ik, denk ik), maar het misschien niet meer zullen zijn na de hervormingen???

    Wij zijn het zo gewend om te krijgen, maar dit kan niet blijven duren. We kunnen niet meer en meer verdienen en meer en meer verlof krijgen.
    Ook ik zou graag nog een pensioen krijgen maar zoals het er nu aan toe gaat, minder werken maar langer blijven leven, zal dit nooit lukken voor onze generatie. Ondertussen werk ik graag en sta ik graag een deel van mijn loon af voor die mensen die extra zorg nodig hebben.
    1700 euro voor een maandje rusthuis, wie heeft er nu zo’n pensioen als alleenstaande?
    Een ritje aller-retours voor een heupoperatie in een 2persoonskamer, 1000 euro + een maand rusthuis, zonder extra dokterskosten en apotheekkosten…zonder hospitalisatieverzekering.
    Mijn rekening is snel gemaakt.
    De zwakkeren van de samenleving zijn de jonge éénoudergezinnen en de ouderen. Maar hiervoor wordt er maandag niet geroepen. Wel diegenen die zich nu in de middenklasse bevinden, terwijl wij nu net niet mogen klagen.

    Misschien moeten we hiervoor wel staken!
    Of sla ik de bal volledig mis?

    Als ik staak, tref ik de mensen die hun geld nodig hebben om medicijnen te kunnen kopen voor hun kids of voor henzelf…

    Maar ik vind wel dat je goeie opiniestukjes schrijft!
    Ik blijf fan 😉

  27. Maar dat is toch het oude altijd weerkerend tot vervelens toe afgedraaide verhaal dat inspeelt op de onderbuikgevoelens van de arbeiders als jaloezie en afgunst. Om het simpel te houden wordt de maatschappij in 2 stukken gehakt: arm en rijk, proletariër en de bourgeoisie en die laatsten, de rijken, moeten dus de crisis betalen. Zolang ik leef is het al crisis geweest, het is om de haverklap crisis eigenlijk. Het zal wel zijn dat allerhande rapporten ons doodslaan met cijfers die bewijzen dat de ongelijkheid (overal ter wereld) meer en meer stijgt en dat de rijken armer worden en de armen armer. SO F*CKING WHAT? Ik hoor dit verhaal al mijn hele leven (en dat is toch al een tijdje) en ik zie nooit geen oplossingen of veranderingen, alleen en iedere keer weer holle slogans. Zal de staking van volgende maandag (en meerdere stakingen) hieraan iets veranderen? Niets, nada, noppes. Ik werk al bijna 30 jaar en ik heb al veel stakingen zien voorbijkomen en wat was het resultaat? Weinig tot niets. Staken is passé, 19 en 20e eeuws, hoog tijd om een ander en effectiever drukkkingsmiddel uit te proberen. Dààrom staak ik niet. En al die zever over de rijken die rijker worden, het zal wel en het zal aan mijn reet roesten. Als ik een middel wist om puissant rijk te worden ga ik het zeker niet laten om tot de club van die (bewezen met rapporten) 1% te behoren, tiens.

  28. Net zoals iedereen, Hugues, wat ze ook mogen beweren.
    De staking is er om verkeerde redenen. Maar als er gestaakt moet worden, dan doen ze maar. Maar waarom moeten mensen boeten die willen gaan werken? Tijdens de vorige staking – in december – heb ik drie uur in de file gestaan op de E40 omdat de stakers het nodig vonden om in centrum Brussel een toegang tot een tunnel af te sluiten. Dat zijn dan de perverse gevolgen van de wilde stakingen die er meer en meer zullen komen. En zo’n staking kost handenvol geld, inderdaad, maar stel je ook eens voor wat dat aan ons milieu kost: iedereen die wil gaan werken en dat niet kan van thuis wordt verplicht om de auto te nemen. En alsof dat niet erg genoeg is worden tienduizenden mensen geblokkeerd op de snelwegen, alwaar ze de motoren van hun auto’s uiteraard laten draaien, ah ja want het is winter en de verwarming moet blijven geven. Duizenden auto’s die uren en uren lang nog meer uitlaatgassen staan te blazen dan strikt nodig.
    Conclusie: staking allemaal goed en wel, maar laat de niet-stakende medemens asjeblief gerust.

  29. Zeer goed geschreven, alhoewel ik toch mijn bedenkingen heb.Als werknemer heb je toch een gans andere visie dan als werkgever.
    Maar we zullen het daar eens op een andere plaats over hebben.

  30. Aan de lopende band staan verdient bijlange nog zo slecht. Voor de stakers: komt anders allemaal eens een jaartje in de UK werken dan zouden jullie tenminste begrijpen dat je het momenteel veel te goed hebt … in deze tijden moeten we werken en niet zagen.

  31. Absoluut, Ilse, respect!
    Egoïsme tiert welig dezer dagen…. dat mocht eens gezegd worden!

  32. Iets is me niet duidelijk in je post:
    Ben jij nu kwaad omdat er mensen tegen de staking zijn? En noem jij hen nu egoïstisch (cfr je opmerking ivm clichématig schelden)?

    Of is je frustratie dat een groep antistakers die mening twitteren of bloggen en in profielfotookes zetten en dat dat door de media opgepikt wordt en als de mening van “de burger” veralgemeend wordt?

  33. I care, maar ik ben het niet met de staking van de vakbonden eens. Wel met heel veel van wat je zegt, maar niet met de staking.

  34. ik staak niet omdat mijn baas dat niet leuk zou vinden. En zo als alleenstaande mama met 2 kinders ten laste zonder werk vallen ‘t is gelijk nie echt verantwoord peins ik. ik deel je mening dat de verkeerde groepen heel hard aan het roepen zijn. De juiste groepen zijn te hard bezig te proberen centen te verdienen en hun hoofd boven water te houden. Ik kan het me letterlijk én figuurlijk gewoon niet permitteren om te staken.

  35. Beste, mag ik u er misschien op wijzen dat de tijden aan het veranderen zijn. Het is heel gemakkelijk om mensen die twitteren en facebooken en wat-weet-ik-allemaal te viseren, maar dit is de realiteit. Mensen komen tegenwoordig op voor zichzelf en delen hun mening via dit soort van media. Dus ze hebben echt geen vakbond meer nodig om hun mening te verkondigen. Uw analyse over het profiel van deze mensen is helemaal belachelijk. Ik heb genoeg facebookvrienden die hun mening al dan niet laten horen en wel tot de groep behoren die u aanhaalt. Misschien moet u eens nagaan waarom mensen tegenwoordig nog bij een vakbond aangesloten zijn. Ik ga er alvast vanuit dat dit niet uit maatschappelijk belang is… maar enkel uit eigen belang. Just face it, of je het nu wil of niet.

  36. De gazet vanmorgen heeft het mij allemaal gemakkelijk gemaakt.

    Ik ben het eens met Bruno Tobback als hij zegt dat hij begrip heeft voor de stakers maar niet voor de staking. En ik kan eigenlijk alleen maar luid knikken bij wat professor Blanpain schrijft.

    ‘t Is tactisch verkeerd, staken, en ingeschreven in een strategie waar ik het niet mee eens ben.

  37. @Koen: massa is niet per definitie “hysterie”, want anders zou de vakbond dat ook zijn. Nuance is altijd en overal op zijn plaats. Tegen de staking zijn is niet tegen de eisen van de stakers zijn.
    Tobback was goed gisteren in Reyers laat.
    En deze morgen als ik ook deze:

    http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/1386035/2012/01/27/Signaal.dhtml

    Ik hoop dat wat Delphine hierboven beschreef werkt… na de G1000 is er dringend nood aan verandering, en volgens mij kan die niet via de machtstructuren zoals de vakbond. De staking van maandag is vooral dat… tonen dat de vakbond macht heeft en dat de regering niet alleen moet overleggen en luisteren, maar vooral moet knikken voor alle eisen van de vakbond.

  38. Schoon, zeer schoon. Het ontroert mij dat er nog mensen zijn die de valse retoriek achter heel die antistakingsbeweging zien.

    Eerst een hele tijd niks ondernemen onder het motto ‘wij hebben de macht niet, wij kunnen er niks aan doen, het is de politiek’.
    Nu niks ondernemen onder het motto ‘wij zijn de enigen die een legitieme actie ondernemen, zijnde: gewoon doordoen en niet klagen.
    En al die tijd verandert er niks (behoudsgezinde mensen blijven gewoon hun best doen om alles te behouden zoals het is), alleen het discours, de verpakking rond het niks doen.

    De enige optie om zelfs maar het (over)leven te behouden is verzet, verstoring en parallelle sporen waar geëxperimenteerd wordt met nieuwe samenlevingsmodellen. Godzijdank zijn voldoende mensen daar wel mee bezig.

  39. Pingback: Onder de indruk
  40. mooi! en waar! genuanceerde oordelen zijn zeldzaam … bedankt
    toch dankzij twitter gevonden 😉

  41. Wat heeft die vorige staking opgeleverd? Wat heeft de vorige staking gekost? Juist twee kleine vraagjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *