eten

Efficiënt koken.

Op een facebookgroep die ik frequenteer werd vandaag de vraag gesteld naar weekmenu’s en inspiratie. Ik ben, zoals u ondertussen al weet, een trouwe aanhanger van het weekmenugedoe. Maar ondertussen komt het zo vanzelf dat ik eigenlijk nauwelijks nog moet plannen en zelfs niet meer iedere week volledig uitschrijf. Het begint met de juiste dingen in huis hebben, bedacht ik net, en dan combineren en improviseren. Een lijstje: efficiënt vegetarisch koken (met soms een beetje vlees of vis. Uhuh.)

pasta met feta en gegrilde groenten.

Altijd in huis:
– droge voeding: verschillende soorten pasta (lang, kort, lasagne, spaghetti, caneloni,…), couscous, basmatirijst, gewone rijst, risottorijst.
– kruiden: ik heb veel kruiden, maar ik gebruik minstens één keer per week pimenton de la vera, curry, kippenkruiden, chilipeper, paprika, provencaalse kruiden. En peper en zout natuurlijk.
– olie en azijn: olijfolie, notenolie, sla-olie, balsamico-azijn, wijnazijn, iets van fruitazijn, gewone blauwehandjesazijn
– blik of bokaal: tomatenconcassee, tomatenpuree, kokosmelk, boontjes, kikkererwten, erwten en wortelen.
– in de frigo: geraspte kaas, een blok kaas zoals grana padano, geitenkaas, ricotta, room, melk, volle natuuryoghurt, feta en haloumi. Eieren, boter, bladerdeeg. Een potje gemberpasta, verse currypasta en harissa.
– groenten: ajuinen (witte, rode, sjalotten), aardappelen, wortelen, look, knollen zoals bietjes of knolselder. Alles wat lang houdbaar is dus.
– diepvries: vis (brengen mijn aan zee wonende ouders mee van de vismijn. yum.), wat gehakt en stoofvlees van de boerderij, ratatouille/provencaalse saus in aparte porties, overschotten van spaghettisaus en soep. Voor noodgevallen zitten er ook stoomzakjes diepvriesgroenten in (Die Italiaanse van iglo zijn lekker). In het tomatenseizoen maak ik grote ketels tomatensaus, en die vries ik in. Of ik blancheer boontjes voor de diepvries.
– ook nog: rozijnen, noten (walnoten, cashewnoten, hazelnoten, amandels), pitten (pijnpoom en zonnebloem) en sesamzaad
– en soms: vegetarisch gehakt, kipstuckjes, falafelballekes, ansjovis, readymade pesto.
(more…)