De reflex.

Bijna drie weken is het ondertussen, dat we dagen zonder vlees doen. Ik heb in die tijd twee keer iets anders gegeten: de eerste week heb ik eens vis klaargemaakt die nog in de vriezer zat, de tweede week heb ik een lamsburger gegeten want de veggie-dagschotel in de Bioplaneet was rode linzen en ik hou echt niet van linzen. En serieus: een lamsburger of linzen? No contest.
Gisteren heb ik overigens vol-au-vent eten, want mijn moeder had er zelf gemaakt en ik had een pot gekregen en ik ben een lui mens.

Dat ik begin met mijn zondes is overigens bewust, voor het scheppen van een verkeerde verwachting. AHAH, ik heb u nogal liggen é zeg. Het bevalt namelijk uitstekend, het leven zonder vlees. En ik heb het helemaal niet lastig, integendeel. Ik voel mij fitter, zowaar. Minder snel slaperig na het eten. En ik heb een hernieuwd plezier in koken en nieuwe dingen proberen in de keuken. Top!

Het lief, die is om dezelfde redenen even overtuigd, en we hebben dus ondertussen besloten dat we dit gaan aanhouden: vegetarisch, en af en toe eens vlees of vis. We zijn dus allebei echt blij dat we het geprobeerd hebben. Leve Dagen zonder Vlees!

Ik merkte zelfs dat ik vrijdag in de winkel al geen reflex meer had om vlees in te slaan. En meer zaadjes, kaas en groenten kocht.

Alleen dat broodbeleg, dat blijft moeilijk. Er is kaas. En al de rest is vies.

15 thoughts on “De reflex.

 1. Ewel ik denk er ook zo over. Iedereen denkt me nu jaloers te maken met hun stukske vlees maar ik heb er steeds minder zin in. Ik begin het al een beetje vies te vinden zelfs 🙂

 2. Hoera zeg! Hier doet de hummus van Florentin het goed en de schellekes Biosmile van Fitfood, wel de Texaanse variant nemen. Allebei bij Bioplanet. In de Colruyt en Delhaize hebben ze martino en prépare, lekker met augurkjes of zilveruitjes. Succes nog!

 3. Proficiat! Lust je confituur? Ik eigenlijk niet, maar wel de zelfgemaakte van mijn moeder, die veel minder zoet is, en veel gezonder dus. Ge krijgt ne pot deze zomer, ter ondersteuning en om niet alleen kaas te moeten eten. Verder, een paar eitjes hard koken om later bij de boterham te eten? Men vulle de pot water tot de eieren net ondergedompeld zijn, voege een kluts azijn en een snuf zou toe, breng aan de kook, zet af op het kookpunt, wacht tien minuten en laat schrikken. Bij uitbreiding kunt ge er ook eiersla mee maken, veel gezonder dan gepre-prepareerde bucht. Tot slot, en wat ik vroeger nooit van mezelf zou gedacht hebben: havermout, met melk, sojamelk. Ongeveer het gezondste dat ge kunt eten, en geen brood of beleg nodig. Meng er een schep van mijn moeder haar confituur onder (maar daarvoor is het dus wachten tot aan de zomer)

 4. Mooi dat het zo goed bevalt. Qua broodbeleg is het waarschijnlijk gewoon even zoeken. Zelf ben ik voor mijn reguliere boodschappen op een Delhaize aangewezen, en daar erg tevreden over de (pikante) hummus, de mediterraanse salade met kikkererwten (die vreemd genoeg in St. Gillis niet bij de andere salades ligt maar in ‘t vak van de vegetarische producten) en de plakjes quorn-boterhamworst.

 5. Er bestaat van EVA een folder over vegetarisch broodbeleg. Iets over de lunchbox. Je kent dat wel om vooral ideeën uit te halen en eigen variaties te maken 😉 Mijn topper. Blijft wel de seitan curry uit de toog van de bioplanet.

 6. Bij den Delhaize kan je kijken bij de potjes tapenade. Die dingen met paprika en aubergines zijn wel lekker, of 3 kleuren humus, of gewoon olijftapenade. Voor de rest: vegetarische martino uit de Colruyt, ook wel eetbaar. Maar als je echt lekker veggie-beleg wil, moet je naar de bio-winkel. Helaas. Dat blijft het enige waar wij als vegetariërs wel eens op vloeken, want de bio-winkel is duur en je komt er meestal niet buiten met enkel 3 potjes beleg.

 7. Nog een fan van de Abinda broodsmeersels hier! Zeker eens proberen. De patés bevallen mij wel meer dan hun salades.

 8. Veel succes! Ik vind broodbeleg ook het moeilijkste en ben nochtans al lang vegetariër. Ik kies ook dikwijls voor kaas, hoewel ik verschillende redenen ken waarom dat ook niet zo’n schitterend idee is. Maar als ik kaas schrap, schiet er precies ook niets meer over.
  In de zomer maak ik vaak een slaatje klaar.
  En die tapenades in Delhaize waarvan hierboven sprake is, zijn ook best lekker. Maar verder … maak ik hier soms gewoon een geroosterde boterham met een laag boter, banaan en choco klaar! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *