Month: July 2012

moeilijk

De zomer.

In de zomer van 2009 was ik hoogzwanger. Ik weet daar niet veel meer van, behalve dat het warm was en ik geen enkels meer had. True story: mijn benen waren overal even breed. Op mijn billen, knieën, kuiten en enkels. Mijn voeten waren twee hompjes donkerroze strak vlees die met wat moeite in een paar teenslippers pasten. Dat deed pijn, en het was warm. Er zijn foto’s (niet gepubliceerd, ik ben niet zot) van mezelf halfnaakt op de keukenvloer, met een kussen onder mijn benen. Op de keukenvloer, want leisteen blijkt heerlijk cool. Enfin. De zomer van 2009 was niet echt genieten, behalve dan van het cadeautje dat wij halverwege na eindeloze weeën uit mijn schoot geworpen gesneden kregen. Maar u weet misschien ook: de eerste weken met een baby, die zijn zo bevreemdend en zo absurd verwarrend dat ik ook van deel 2 van de zomer niet zo veel concreets meer weet. Behalve dat ik heel veel eten aan het geven was. En heel weinig sliep.

In de zomer van 2010 was mijn kindje bijna één jaar. Mijn lief schreef een nieuwe show, en was bezig met opnames van een televisieprogramma. Het was een zomer met behoorlijk wat zorgen, zowel hier als bij dichte vrienden. We gingen een weekje naar Frankrijk, maar voor de rest was het vooral thuis rondhangen. En vooral zij en ik. Dat was best eenzaam bij momenten. En best vermoeiend, zoals alleen éénjarigen vermoeiend kunnen zijn.

De zomer van 2011 was mijn lief er nauwelijks, een week Frankrijk uitgezonderd. In de vroege ochtend vertrok hij, laat ‘s avonds kwam hij thuis. Zij en ik hadden drie heerlijke lange maanden samen, we gingen veel naar zee en we deden alles traag. De zomer van mijn zen, maar ook de zomer waarna ik blij was dat ik weer eens veel mensen zag, zo op mijn werk. Het was rustig, maar ook best eenzaam bij momenten. En best vermoeiend, zoals alleen tweejarigen vermoeiend kunnen zijn.

In de zomer van 2012 nam hij nauwelijks werk aan. Een paar keer gaat hij spelen, een paar keer heeft hij iets overdag, maar voor de rest: vakantie. En dus weet ik voor het eerst wat dat is, die gezinsvakantie waar gulder allemaal zo wild van zijt.

We, dat is zij en hij en ik, dit jaar. We hangen rond in de stad, spelen, rusten, spelen, gaan uit eten, spelen en hebben het heerlijk. De rust van 24 uur per dag iemand naast u, om mee het peutergeweld onder controle te houden, of te bedenken wat er gegeten wordt: luxe. Pure luxe.

Ge moet ze alleen af en toe eens buitenlaten, die twee van mij.

Een rijckaert, dat moet ge van tijd eens uitlaten.

internet Ja!

Youtube-filmpjes op de iPad.

Ha! Plantrekkerij-alarm.

Wij hebben een iPad gekocht, recentelijk. Vooral omdat ik er eigenlijk bijna altijd één in huis had, van mijn werk, om mijn lessen voor te bereiden, maar omdat ik merkte dat we dat ding steeds meer privé begonnen te gebruiken ook. En we zijn daar eerlijk in: als ge de helft van de tijd zo’n toestel niet werk-gerelateerd gebruikt, of uw kleine is ermee aan het spelen, dan is dat niet echt fair om er eentje uit te lenen van het werk, nietwaar.
Enfin, we hebben even afgewacht, omdat we gelijk nogal veel kosten hebben tegenwoordig, met dat klein akkefietje waarbij we de helft van ons huis aan het verbouwen zijn, maar met een lange autorit naar Frankrijk in het verschiet, bracht ik er deze week toch eentje mee. De dochter euforisch, de man de hele dag Anrgy Birds aan het spelen: u kent dat wel.

Gisteren heb ik een hele middag gezocht naar een manier om een youtube-filmpjes te downloaden en op de iPad af te spelen zonder internetverbinding. Ook weer met de autorit in gedachten, en de heerlijke verlichting die Musti en het Zandkasteel dan kunnen bieden. Toegegeven, de meeste peuter-series zijn dan wel kei-irritant, maar dat is niets vergeleken met een verveeld en zeurend kind op de achterbank. Om van dat janken nog maar te zwijgen.

Lang verhaal kort: ik ben er redelijk fier op dat ik na drie uur opeens een aha-erlebnis van jewelste had en het poepsimpel heb opgelost. Niks geen speciale apps en convertors. Gewoon: gezond verstand.
Naar het schijnt kunt ge ook importeren in itunes en dan synchroniseren, maar ik had vreselijk veel problemen met formaten en ander gedoe, en drie sigaretten en veel gevloek later is dit dus hoe ik het heb gedaan.
Stap 1: installeer dropbox op uw iPad en uw computer. Log in met dezelfde account.
Stap 2: zoek het youtube-filmpje op dat u wilt downloaden.
Stap 3: download de youtube-video (u weet vast hoe dat moet, realplayer is bijvoorbeeld een optie, of sites zoals KeepVid) op de pc. Een mp4-formaat will do.
Stap 4: kopieer het filmpje in uw dropbox-dir op de pc.
Stap 5: synchroniseer, en hopla, u kunt het openen op iPad.
Stap 6: doe een vreugdedansje bij het vooruitzicht van brave kinders op de achterbank.

Het is graag gedaan.

Ja! kinderspam

Maar weet je.

‘s Ochtends als ze wakkerwordt begint het kwebbelen. Meestal heb ik nog mijn opperste concentratie nodig om mijn lichaam te bevelen dat tweede oog ook open te doen en tot stappen te bewegen. Rechtervoet voor linkervoet, i., Rechtervoet voor linkervoet. Ondertussen kwekt ze de oren van mijn slapend hoofd. Maar weet je, mama, ik heb lekker geslapen en heb jij eigenlijk lekker geslapen en is papa thuis en is het mooi weer al en is de dag al begonnen. Gaan we naar een filmpje van Niels Hogerson kijken, van de vos Smirre. En waarom heb jij een korte broek aan? Is dat jouw pyjama? blah blah en kwekkwekwek…
De hele dag door praat ze. In zichzelf, maar meer nog tegen ons. Alles is een vraag. De helft van de zinnen begint met Maar weet je, mama
Maar weet je mama, wat zit daar eigenlijk allemaal in, in die saus? Tomaten? En wat nog? Ajuin? Wat nog? Kruiden? Welke kruiden?

Ik vind het heerlijk, zo’n peuterkleuter in huis, en we lachen ons hier allemaal een breuk met haar komieke vertelsels. Maar ‘s avonds, als ze gaat slapen, dan gaat er hier het eerste half uur geen tv aan, en geen muziek. Dan is er alleen stilte. Geen vragen, geen verhalen, geen gezang. Oorverdovende zalig rustige stilte.

(En neen, ik weet niet van wie ze dat heeft, dat tetteren. Wij zijn allebei zo’n stille, bedeesde mensen.)

En al

Summertime, and the living is easy…

Deze middag vulde ik een babybad met water en hupla: ik kon ongestoord koken. Zo gaat dat, als het eindelijk zomer is, alles gaat dan een pak makkelijker. Behalve bloggen, precies. Een overzicht in sneltreinvaart, daarom.

De dochter is wild van de feesten, zo blijkt. Vooral dan van de kermis, en van Batabang.
De afgelopen tien dagen waren dan ook: feesten, met en zonder haar. Van die keren zonder haar zijn weinig of geen foto’s: what happens on the vlasmarkt, stays on the vlasmarkt en al. U kent dat ongetwijfeld.

Het regent ouwe wijven, maar het zijn gentse feesten!

Die keren met haar waren verder ook legendarisch plezant. Als ze thuiskomt gooit ze steevast heur armen in de lucht, en met een glimlach van oor tot oor gilt ze: Gentse Feesten, Olé. . Kind van haar ouders, quoi.

Mira focust op de flosh.

We luuuuv het viskraam.

We waren een dag aan zee, we aten heerlijke mosselen, we hadden een dag een kater met een attitudeprobleem in huis, en verjoegen die ‘s avonds met een etentje in een chique doeninge aan de Leie in de suburbs. We gingen schone west-vlaamse liedjes beluisteren en ik zag een optreden van Guido Belcanto, geheel op mijnen allene.

_natuurlijk_ moest hij weer op het podium.

En overdag: we gingen naar het kleutertoneel, drie keer, en daarvan moest de vader maar één keer op het podium. We gingen naar de kermis, we keken naar het circus, aten mensenvlees op batabang, aten hamburgers op de stoep, en zoals dat gaat met echte gentenaars gingen we met het openbaar vervoer naar de feesten. Sejieus, de mensen die met de auto in het centrum willen rondcrossen: goed zot maat.

De tram, dat is even spannend als de molekens.

Verder ook goed zot:
– Mensen die cocktails drinken op polé polé. Of bij uitbreiding: eender waar op de feesten.
– Mensen die zagen tegen de security om toch op een plein te mogen dat afgesloten is en bereid zijn daar een ruzieke voor te starten.
– Mensen die op de foto willen met mijn lief. De eerste keer is het grappig, de dertigste keer werd ik ambetant.
– Mensen die moord en brand schreeuwen over grappige dingen als kinderbordelen.
– Het Veerleplein in den achternoen. Maar echt.
– Mijn maten. Ook echt.

Het is voorbij, voor een jaar, de schoonste tiendaagse van de wereld. En het waren echt goeie dit jaar.

(Praktische mededeling tot slot: er is een update van de Efteling-post, want ik mocht korting geven. Als u graag korting wilt: keer keer were!)

En al

Medische forums zijn de homeopathie van het internet.

Weet nog, dat ik zei dat ik ziek was geworden, opeens? Ik ben nog steeds niet helemaal genezen, na anderhalve week. Of het viraal of bacterieel is, we zullen het nooit weten, maar alleszins: ik heb een tien dagen zware antibiotica genomen voor het zekere. En dat ging ongeveer zo.

Maandagochtend. Ik sta op, voel me na een onrustige nacht algeheel mottig. Geen specifieke klachten, behalve een sluimerende hoofdpijn, maar ik blijk wel al 38.6 koorts te hebben. Terwijl ik nooit koorts heb. Ik bel meneer dokteur en maak een afspraak.
Maandagmiddag. Op weg naar de dokter krijg ik het benauwd. Ik kan precies moeilijk ademhalen. De dokter luistert naar luchtwegen, longen, kijkt in oren en voelt aan buik. Het verdict is: een paar kleine dingetjes, maar niks dat zoveel koorts kan veroorzaken. Ik krijg de instructie rusten, gecombineerd met Dafalgan Forté en Brufen 600. En een voorschrift voor antibiotica. “Als het woensdag niet beter is, of je voelt je opeens slechter, begin die antibiotica maar te nemen, voor de zekerheid, want het kan een longontsteking zijn die ik nu nog niet kan horen”. Ik rij naar huis, terwijl één naam door mijn hoofd maalt. Kaat Tilley.
Maandagnamiddag. Kaat Tilley. Kaat Tilley. Kaat Tilley. Ik voel mij slechter, en ik ben angstig. Dus haal ik antibiotica en begin alvast te slikken.

Was dat nodig? Geen idee. Feit is dat het nog vier dagen geduurd heeft voor mijn koorts begon te zakken, en ik vrijdag nog eens terugmoest naar de dokter door algehele malaise. Er is bloed geprikt om te zien of er geen andere bacterie was die huishield. Gelukkig niet, maar zoals ik al zei: ik ben nog altijd niet top. En moe. Moe. Maar dat kan ook door de Feesten komen, natuurlijk.
Ik had tegen vrijdag ook al op meerdere forums topics gelezen over de symptomen van kanker en andere vreselijke ziektes, en dat is redelijk nefast voor de moraal. Mijn lief rolde veel met zijn ogen en sprak over geduld, ik tierde terug DAT IK NOOIT ZIEK BEN EN AL ZEKER GEEN VIJF DAGEN VIJF HE MAAT DAT IS NIET NORMAAL JONK.
(Tussen haakjes. Er bestaat een site en die heet dokter.nl. Niet omdat die door een dokter wordt geschreven, maar omdat iedereen die daarop zit denkt dat hij een dokter is. Heul erge verhalen. Veel homeopatie ook. Waarmee ik geen waarde-oordeel uitspreek, maar toch: het is veelzeggend. En even nuttig. )

Enfin. Ademen lukt ondertussen, mijn buikpijn is weg en de koorts ook. Uitgaan kan ook, zo bleek zaterdag. Maar nu hoor ik dus niks meer aan mijn rechteroor en mijn neus is verstopt. Zou Kaat dat ook gehad hebben, denkt ge?